Urheilutaitolentäjät ry.

Kilpataitolento – yleistä

Kilpataitolento tapahtuu moottori- ja purjekoneilla rajatussa ilmatilassa eli ns. “boxissa”, jonka vaakasivujen mitta on 1000 metriä, yläraja noin 1000 metriä ja alaraja kilpailuluokasta riippuen 100-450 metriä. Kilpailusuorituksen arvostelee 3-10 tuomaria. Arvostelu perustuu lentosuorituksen geometriseen puhtauteen, ts pisteitä vähennetään tietyistä kulmavirheistä, epäsäännöllisistä ympyrän kaarista, liikkeiden epäkeskeisistä sijoituksista linjoille jne.

Ohjelmat ja pistelaskenta

Kilpailulentoja on luokasta riippuen 2-5. Pakollinen vuosittain kutakin luokkaa varten julkaistava ohjelma, kilpailijan itse tiettyjen sääntöjen mukaan laatima vapaaohjelma, 1-3 ilman lentokoneella sallittua harjoittelua lennettävää tuntematonta ojelmaa, sekä nk 4-minuutin vapaaohjelma, jossa käytettävät liikkeet ovat paljolti FAI:n luetteloon kuulumattomia.

Sallitut liikkeet, joita eri yhdistelminä on useita tuhansia, on esitetty FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) luettelossa. Jokaisella liikkeellä on tarkkaan määriteltyjen kriteerien avulla laskettu vaikeuskerroin. Kertomalla tuomarien arvosanalla vaikeuskerroin saadaan suorituspisteet.

Keskusjärjestöt

Kansainvälistä kilpataitolentoa valvoo FAI:n kansainvälinen taitolentokomissio CIVA, joka järjestää taitolennon MM- ja EM-kisat joka toinen vuosi kahdessa ylimmässä kilpailuluokassa, Unlimited ja Advanced.

Yhdysvalloissa taitolennon keskusjärjestö on IAC (International Aerobatic Club). Siinä on noin 6000 jäsentä, joista noin 1000 USAn ulkopuolelta. IAC:n jäsenosastot järjestävät vuosittain lähes sata kansallista taitolentokilpailua eri puolilla maailmaa. IAC:llä on edellämainittujen kilpailuluokkien lisäksi kolme alempaa luokkaa: Intermediate, Sportsman ja Basic. Kilpailuluokat luovat nousujohteisen harjoitteluohjelman taitolennon aloittajalle kilpailuliikkeiden vaikeuden ja määrän kasvaessa siirryttäessä alemmasta ylempään luokkaan.

IAC julkaisee Sport Aerobatics-nimistä alan lehteä sekä järjestää tuomarikursseja ja valvoo tuomarien pätevyyttä. Tuomarikursseille voi hakeutua Urheilutaitolentäjien kautta. Tuomariksi tulemisen edellytyksenä ei ole aikaisempi (taito)lentokokemus, joskin se huomattavasti helpottaa asioiden ymmärtämistä ja omaksumista.

 

Close Menu