Kilpataitolento

Kilpataitolento tapahtuu moottori- tai purjekoneilla rajatussa ilmatilassa (“boxissa”), jonka vaakasivujen mitta on 1000 metriä, yläraja noin 1000 metriä ja alaraja kilpailuluokasta riippuen 100-450 metriä. Kilpailusuorituksen arvostelee 3-10 tuomaria. Arvostelu perustuu lentosuorituksen geometriseen puhtauteen, ts pisteitä vähennetään tietyistä kulmavirheistä, epäsäännöllisistä ympyrän kaarista, liikkeiden epäkeskeisistä sijoituksista linjoille jne.

Sallitut liikkeet, joita eri yhdistelminä on useita tuhansia, on esitetty FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) luettelossa. Jokaisella liikkeellä on tarkkaan määriteltyjen kriteerien avulla laskettu vaikeuskerroin. Kertomalla tuomarien arvosanalla vaikeuskerroin saadaan suorituspisteet.

Kilpailusuorituksen arvostelee 3-10 tuomaria. Arvostelu perustuu lentosuorituksen geometriseen puhtauteen, ts pisteitä vähennetään tietyistä kulmavirheistä, epäsäännöllisistä ympyrän kaarista, liikkeiden epäkeskeisistä sijoituksista linjoille jne. Sallitut liikkeet, joita eri yhdistelminä on useita tuhansia, on esitetty FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) luettelossa. Jokaisella liikkeellä on tarkkaan määriteltyjen kriteerien avulla laskettu vaikeuskerroin. Kertomalla tuomarien arvosanalla vaikeuskerroin saadaan suorituspisteet.

Kilpailulentoja on luokasta riippuen 2-5. Pakollinen vuosittain kutakin luokkaa varten julkaistava ohjelma, kilpailijan itse tiettyjen sääntöjen mukaan laatima vapaaohjelma, 1-3 ilman lentokoneella sallittua harjoittelua lennettävää tuntematonta ojelmaa, sekä nk 4-minuutin vapaaohjelma, jossa käytettävät liikkeet ovat paljolti FAI:n luetteloon kuulumattomia.

Kansainvälistä kilpataitolentoa valvoo FAI:n kansainvälinen taitolentokomissio CIVA, joka järjestää taitolennon MM- ja EM-kisat joka toinen vuosi kahdessa ylimmässä kilpailuluokassa, Unlimited ja Advanced.

Yhdysvalloissa taitolennon keskusjärjestö on IAC (International Aerobatic Club). Siinä on noin 6000 jäsentä, joista noin 1000 USAn ulkopuolelta. IAC:n jäsenosastot järjestävät vuosittain lähes sata kansallista taitolentokilpailua eri puolilla maailmaa. IAC:llä on edellämainittujen kilpailuluokkien lisäksi kolme alempaa luokkaa: Intermediate, Sportsman ja Basic. Kilpailuluokat luovat nousujohteisen harjoitteluohjelman taitolennon aloittajalle kilpailuliikkeiden vaikeuden ja määrän kasvaessa siirryttäessä alemmasta ylempään luokkaan.

IAC julkaisee Sport Aerobatics-nimistä alan lehteä sekä järjestää tuomarikursseja ja valvoo tuomarien pätevyyttä. Tuomarikursseille voi hakeutua Urheilutaitolentäjien kautta. Tuomariksi tulemisen edellytyksenä ei ole aikaisempi (taito)lentokokemus, joskin se huomattavasti helpottaa asioiden ymmärtämistä ja omaksumista.